Grasaren bij honden

Grasaren bij honden

Hondeneigenaren opgelet!

Vindt jouw hond het leuk om in het hoge gras te rennen? Ja, natuurlijk vindt hij dat leuk, maar misschien ben je van het volgende nog niet op de hoogte en dat zijn de grasaren.

Wat zijn grasaren?

Grasaren zitten in het bovenste gedeelte van het lange gras, zeg maar die mooie pluimen. Wat veel mensen niet weten is dat er aan een grasaar talloze weerhaakjes zitten die in de vacht van de hond blijven hangen en – als je ze niet direct verwijderd – in de huid van je hond gaan vast zitten. Of erger, als je niet uitkijkt ook in de huid gaan kruipen. Met alle gevolgen van dien.

Grasaren gaan op de meest vreemde plekken zitten, bijvoorbeeld in de oksels, tussen de tenen, in de liezen, achter de oren en, ja, zelfs in de oren. Wees alert als je met je hond hebt gewandeld. Controleer hem na iedere wandeling op grasaren. Zeker bij honden met een lange vacht.

Ik heb inmiddels al meer dan twintig jaar een hondenpraktijk. In die jaren heb ik echt ontzettend veel grasaren kunnen verwijderen, soms nog op het nippertje. Soms waren het al abcessen geworden. Enkele honden heb ik helaas uiteindelijk naar die dierenarts moeten doorverwijzen omdat deze grasaren operatief moesten worden verwijderd!

Waar je op moet letten

Hoe weet je nu of je te maken hebt met grasaren? Welke symptomen zie je bij je hond als deze een ingegroeide grasaar heeft?

  • Je hond likt ontzettend veel op die plek.
  • Je hond heeft een soort zachte bobbel die warm aanvoelt .
    (dit kan ook een abces zijn)
  • Als je hond voortdurend met zijn hoofd blijft schudden ben dan extra alert dan kan het zijn dat er een grasaar is zijn gehoorgang zit. Neem dan gelijk contact op met je dierenarts en wacht niet. Ook niet in het weekend.

Grasaren verwijderen

Een grasaar die nog in de vacht zit kun je eenvoudig verwijderen. Zit de grasaar als op de huid en kun je de grasaar niet met je vingers pakken dan lukt het waarschijnlijk wel met een pincet. Desinfecteer daarna het wondje. Bij twijfel raadpleeg altijd een specialist zoals een dierenarts of een gespecialiseerder hondentrimster.

Ook bij mij is je hond in goede handen, voor meer informatie bel me gerust of maak zelf online een afspraak.


Comments are closed.